Renovering, ny leverantör och uppdaterad kursplan

Idag vajar flaggan över skolgården medan glada elever strömmar in i huset efter ett långt sommarlov. Återigen sjuder vår skola av liv. Lärarna började arbeta för drygt en vecka sedan. De har förberett och planerat inför skolstarten. Fritids har varit i gång i några veckor och många härliga sommaraktiviteter har erbjudits.

Även om mycket är sig likt så kommer eleverna, stora som små, att stöta på de förändringar som följer av vårt ständiga arbete med att utveckla verksamheten

Ombyggnationen i källaren följer tidsplanen och förhoppningsvis har vi nya fräscha lokaler och omklädningsrum redan i september. Vi håller tummarna!
Den efterlängtade rastboden kommer i slutet av augusti att invigas och därmed introduceras en ny rastverksamhet för eleverna. Det ser vi alla fram emot.

Lunchen är en viktig del av skoldagen och som ni säkert kommer ihåg gjordes en gedigen genomlysning av skollunchen under vårterminen. Efter många år med Kleins Kitchen beslutade matgruppen, efter moget övervägande, att prova något nytt. Fraîche Catering är vår nya matleverantör. Vi följer livsmedelverkets rekommendationer gällande skollunchen och mellanmålet.nVarje dag serveras lunch innehållande salladsbuffé med ca 8 olika alternativ, en vegetariskt rätt samt fyra av fem dagar kött, fisk eller fågel. Dessutom kommer vi varje dag att erbjuda dagens soppa.

Vi har också gjort förändringar både vad gäller miljön samt lunchscheman. I årskurserna 6, 7 och 8 kommer lunchen att schemaläggas i ca 30 minuter i stället för som tidigare 60 minuter. Syftet är att få fler elever att stanna kvar på skolan och äta lunch, ge eleverna en rast senare under dagen med möjlighet att köpa ett litet mellanmål i högstadieverksamhetens trivsamma lokaler och därmed en jämnare fördelning av raster över dagen. Vi provar det här efter att ha tagit del av en spännande forskningsstudie i västra Götaland. Täta utvärderingar och uppföljningar kommer att ske under läsåret.

Ett annat av skolans viktigaste uppdrag är att fostra eleverna till demokratiska världsmedborgare i en globaliserad värld. Som ett led i skolans demokratiarbete kommer eleverna i åk 7–9 under läsåret engagera sig sig i olika råd där de på ett meningsfyllt sätt kommer få möjlighet att ha inflytande över frågor som är viktiga för dem och för skolans utveckling. I denna rådsverksamhet som sker inom ramen för skolverkets nya riktlinjer kring elevens valfår eleverna kunskap och fördjupning, ta del av och förstå möjligheter och begränsningar i beslutsprocesser.

Välkommen till ett nytt läsår på Carlssons Skola!

Susanne Ridner